Asse-Zellik 29-9-2018

Jan Smit maakt een topuitslag op Asse-Zelik.

28 September 2018, de laatste inkorf dag van het seizoen. Het was lang, om precies te zijn 25 weken.. 34 vluchten, voor de overnachtfond liefhebbers 7 vluchten. Zoals ieder jaar kende ook dit seizoen alle facetten van de duivensport, alle weersomstandigheden, overstaan tot zondag, verliezen, winnaars en teleurstelling. Kortom duivensport op z’n mooist.

 

De laatste vlucht kwam vanuit Asse-Zelik, afstand gemiddeld 318 km enkele reis naar Oldambt. Er zijn door 11 liefhebbers toch nog 306 duiven ingezet, dat is een leuke deelname aan deze laatste van vijf natour vluchten.

 

Na de nodige werkzaamheden en de welverdiende bal en sapje, is voor de laatste keer het spannende spel aan deze tafel gespeeld. De prijzen zijn goed verdeeld, al was de tafel van Hilbrand iets in het voordeel.. Al met al hebben we een gezellig jaar gehad aan de tafels en zijn de meeste van ons met een prijs naar huis gegaan. Maar het belangrijkste is toch wel dat we het spel spelen met een grap en een grol en met een glimlach naar huis!

 

Zaterdagochtend voor de vijfde week op rij een stralende morgen, mooi zonnig weer! De duiven konden om 9:00 uur aan de terugreis beginnen. Iets minder voordeel van de wind, maar nog steeds met een hoge snelheid. Het plan was om onze jaarlijkse traditie, Haring en een drankje, om 16:00 uur te starten. Gelukkig een vroege lossing en een snelle vlucht, de meeste duiven waren bij tijds weer thuis!

 

Met grote overmacht is de uitslag opgerold door Jan Smit, klasse wat een mooie prestatie! Jan, altijd vrolijk en goedlachs, zag zijn duiven iedere week vroeg  thuiskomen. Soms ontbrak het geluk van gelijk op de plank vallen, maar toch wekelijks een mooie uitslag. En dan deze.. de kers op de taart, het gehele podium voor Jan. Niet alleen vroeg in de vereniging, ook in het rayon plaats 2 t/m 5.  Jan, nogmaals van harte met deze overwinning!

 

De top 10 van de vlucht Asse-Zelik,

1.    Jan Smit

2.    Jan Smit

3.    Jan Smit

4.    Jan Smit

5.    R. Musch

6.    J. Jansen

7.    Gebr. Smit

8.    H. Jansema

9.    Jan Smit

10. H. Jansema

Eerste aangewezen duif op plaats 22, Roelie Principaal (klasse duif Roelie!)

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

Tongeren 22-9-2018

Siepko Renken, goud op Tongeren!

De laatste vlucht die telt voor de punten, althans in de afdeling.. In de vereniging is er geen natour kampioenschap. Je merkt aan alles dat het de laatste vluchten zijn, de duiven krijgen uiteraard minder veren en de liefhebbers minder praatjes ;-) . Het is goed dat we bijna aan het eind van dit vliegseizoen zijn, kunnen we onze batterij weer opladen. En ook niet onbelangrijk, weer eens wat anders op zaterdag plannen. Maar goed, we zijn er nog niet helemaal.

De gezelligheid in de club is er gelukkig niet minder om! Na de nodige werkzaamheden is het tijd voor een hapje en een sapje. De prijzen zijn goed verdeeld, iedereen tevreden ;-).

 

De vlucht van zaterdag kwam uit Tongeren, gemiddeld 284 KM enkele reis. Gejaagd door de wind kwamen de duiven naar huis. Snelheden ver boven de 100 km / uur. Ik schreef al eerder dat er bij zulke snelheden enorm veel gevaren op de loer liggen, een duif verspelen is dan ook niet verwonderlijk! De kleppen konden wederom mooi op tijd open, om 8:45 klonk het startschot voor onze duiven. 455 stuks totaal van onze vereniging, in-gemand door 19 liefhebbers. Het totale konvooi was trouwens nog redelijk.. 1762 duiven in het rayon en 6695 voor het Noordelijke deel van de afdeling 10.

 

De bloemen op deze vierde natourvlucht gaan wederom naar Siepko Renken! Twee weken op rij de eerste spelen getuigd van klasse, de kwaliteit is breed aanwezig op de hokken aan de Blijhamsterweg. Gemotiveerd en gedreven, zo omschrijven we Siepko het best, een sportman die gaat voor de winst. Siepko van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van de vlucht Tongeren:

1.    S. Renken

2.    M. Jager en dochter

3.    J. Kiewiet

4.    H. Jansema

5.    M. Jager en dochter

6.    R. Musch

7.    J. Gast

8.    J. Gast

9.    Gebr. Smit

10.J. Jansen

Eerste aangewezen duif op plaats 15, van Siepko Renken.

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

Weert 15-9-2018

S. Renken, 1e prijs Weert.

De inkorfploeg weer compleet.. Gelukkig!

De 622 bijeen gebrachte duiven zijn vakkundig geregistreerd, in-gemand en in de aanhanger geladen. Nog een laatste groet aan onze gevleugelde vrienden en de reis naar Weert kan beginnen. Het is alweer de derde natour vlucht, het gaat snel! Deze week 26 deelnemers en één hokverzorger, de heer Lutje mogen we niet vergeten. (en zeker niet de prestatie van de duiven die hij verzorgt)

 

Voor de verloting aan waren er een aantal mededelingen, hier is even kort over gesproken en samen beslist. Verheugd zijn wij allemaal met de komst van twee nieuwe leden, unaniem is voor gestemd.. Gerard en Jantina Witteveen vliegen vanaf 2019 bij de Trouwe duif! Een geducht concurrent die ons zeker de nodige tegenstand zal bieden, daar zijn we het wel over eens. Mooi dat ze beide het vertrouwen in onze vereniging hebben, nogmaals van harte welkom!

 

Het spannende spel ‘aan deze tafel’ had een voorspelbaar eind, de laatste twee prijzen vielen aan de tafel van Simon ;-). Gelukkig maar, kon Simon toch met een grote glimlach richting huis.

 

Zaterdagochtend was al snel bekend dat de duiven te Weert gelost konden worden om 9:00 uur. Een prima tijd, gezien de koude nachten en de kans op grondmist.  Met een West zuid westen wind en een gemiddelde afstand van 233 KM, zou de vliegduur niet zo erg lang moeten zijn. De natour-duiven hebben tot nu toe redelijk geluk, mooie omstandigheden en grote lossingen.

Snel, erg snel! Niet alleen de eerste duiven hadden een hoge snelheid.. alle prijsduiven waren binnen 13 minuten thuis, 156 duiven! De eerste duif in onze vereniging maakt een snelheid van 1540 meter per minuut, in het rayon is de snelheid van de eerste duif 1574 meter per minuut. Om maar aan te geven dat de wind toch wel veel invloed heeft op de uitslag. De winnaar van deze derde natour-vlucht, vanuit Weert, is geworden Siepko Renken!  

 

Siepko speelt alleen jongen op de natour, en deze vlucht doen ze dat niet onverdienstelijk. Maar liefst 12 duiven bij de eerste 20, dan zijn ze super goed gekomen. Met 30 prijsduiven is er zeker form op de hokken in Winschoten. Met nog twee vluchten te gaan denk ik dat de trein van Siepko nog wel even door stoomt. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning.

De top 10 van de wedvlucht Weert,

1.    S. Renken

2.    M. Jager en dochter

3.    M. Jager en dochter

4.    M. Jager en dochter

5.    M. Jager en dochter

6.    S. Renken

7.    S. Renken

8.    S. Renken

9.    S. Renken

10. S. Renken

De eerste aangewezen duif op plaats 25, van de gebr. Smit.

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

 

 

Quievrain en Gennep 8-9-2018

17-1569215, 1e prijs Gennep

Alweer de tweede sectorvlucht voor de jonge garde en ook de tweede natourvlucht voor jong en oud.. Het einde van dit seizoen nadert met grote passen. Voor de één erg jammer en voor de ander een opluchting, hoe dan ook, over drie weekjes is het rust voor liefhebber en duif.

Twee vluchten op het programma, sector vlucht Quievrain is met gemiddeld 385 km en Gennep, gemiddeld 180 km enkele reis naar de hokken. Vooraf gezien geen moeilijke opgave dit keer?! De voorspellingen gaven de hele week al aan dat het Zuidwest 3/4 zou worden op zaterdag. Maar goed, het moet nog wel even gebeuren natuurlijk. De route naar huis kent allerlei obstakkels, dat weten we maar al te best.

Voor Gennep waren deze week 641 duiven bijeen gebracht door 28 liefhebbers, een mooi aantal prijsduiven! (160 prijzen 1:4 gerekend). Quievrain in in-gemand bij buurverenigingen, de aantallen in het algemeen vallen erg tegen voor deze vlucht. 0138 Heeft totaal 167 duiven in de strijd van 5 liefhebbers. 

Voor Quievrain zijn de kansen groot! Sector vlucht van gemiddeld 385 KM, westelijk gelegen losplaats en een straffe Zuidwesten wind. De kans dat de eerste prijs in het noordelijke deel van afdeling 10 valt is zeer zeker aanwezig. De duiven die door onze leden zijn ingezet zijn zeker ook stuks voor stuk kanshebbers, de forme is aangewezen.

 

De kleppen konden gelukkig op tijd open, om 8:30 uur werd begonnen aan de terugreis. Het voordeel van septembervluchten is dat het vaak erg mooi duivenweer is, zo ook nu. Wat zou de snelheid worden?

Gennep, veel duiven in korte tijd! om precies te zijn waren de prijzen verdeeld in 9 minuten. Dat geeft wel aan dat het ontzettend rap is gegaan, maar het geeft ook aan dat we een sterke vereniging hebben.

De eerste prijs was voor niemand minder Jan Gast, de snelheidskoning van onze vereniging. Als het snel gaat dan zijn Jan zijn duiven altijd voorin de uitslag te vinden. Jan draait een prima serie, 11 van de 21 gezette duiven in de punten. De schimmel duivin maakt een snelheid van 1756 meter per minuut, goed voor de eerste in de club en de derde in het rayon. Jan en Miranda, gefeliciteerd met deze mooie, snelle overwinning.  

De top 10 van Gennep:

1. J.B Gast

2. H. Jansema

3. H. Jansema

4. R. Principaal

5. Jan Smit

6. Jan Smit

7. B. Oosten

8. Jan Smit

9. B. Oosten

10. M. Jager en dochter

eerste aangewezen duif op plaats 13, van H. Kiewiet.

 

 

Harrie Kaman, prachtige overwinning op Quievrain.

Quievrain, ging nog sneller! Ruim 1800 meter per minuut, 108 KM per uur. Gemiddeld en in een rechte lijn gerekend, ze zijn erg snel gegaan. En dat snel vliegen niet alleen voor sprinters is weggelegd bewijst de jonge atleet van de fondman in opkomst, Harrie Kaman! Super, in één woord. Dat Harrie zijn duiven een stijgende forme hebben was al 2 weken te zien, mooie uitslagen daar in Scheemda! Met een mooie  4e plek in het rayon staat de naam H. Kaman de hele week op teletekst. Om jaloers op te worden ;-). Harrie heeft een knappe ploeg jongen, dat beloofd iets voor volgend jaar, nogmaals gefeliciteerd!

 

De top 10 van deze vlucht houdt u van mij tegoed, via compuclub is de uitslag op dit moment niet op te vragen. mijn excuses daar voor.

 

 

 

Quievrain en Deventer 1-9-2018

1e prijs voor deze duivin van M. Jager en Dochter

Terwijl de jonge duiven al onderweg waren naar Quiévrain, was het vrijdagavond lekker druk in het gebouw. Voor de eerste natour-vlucht hadden (bijna) alle liefhebbers wel een paar duiven ‘klaar gestoomd’ en dat betekende veel duiven. 670 om precies te zijn, bijeengebracht door 28 liefhebbers. Voor Quiévrain waren er 140 in gemand door 5 liefhebbers. Helaas niet veel animo voor deze eerste sectorvlucht voor de jonge duiven. De activiteiten verliepen zoals altijd moeiteloos en tegen half acht konden de duiven uitgezwaaid worden..

Na het wekelijkse balletje en het verdiende sapje werd het spannende spel aan deze tafel gespeeld, maar liefst acht prijzen waren er te verdelen. En verdeeld zijn ze, aan alle tafels vielen de prijzen!

Er is nog even uitgebreid verteld over de viswedstijd, een bijzonder mooie dag met vis voor iedereen! Viskampioen deze wedstijd Koos Buiter en de zilveren vis was voor Japie Feikens, klasse gedaan mannen!

 

Zaterdagochtend mooi duivenweer, beetje dauw maar dat mag in September. Beide vluchten konden los om 8:30 uur. De terugreis kon beginnen! Deventer gemiddeld 118 KM en Quiévrain gemiddeld 385 KM, in een rechte lijn naar huis welteverstaan. De Noord westen wind was niet van invloed op de natour duiven maar zal wel parten spelen voor de duiven vanuit Quiévrain, met een westelijk gelegen losplaats en samen los met afdeling 11.. Pittig hoor!

 

De duiven van Deventer maakten een mooie snelheid, de eersten komen ruim boven de 1300 meter. Het liep bij de meeste liefhebbers lekker door en de prijzen waren dan ook snel verdiend. In iets meer dan 15 minuten waren de 168 prijsduiven geklokt.

Winnaar van deze eerste natour-vlucht is geworden M. Jager en dochter. Het gehele podium, goud, zilver en brons voor vader en dochter. Dat ze de ploeg goed aan de start hebben gebracht bewijst de uitslag, met 8 duiven bij de eerste 10 en totaal 31 prijsduiven. Op naar volgende week!

 

De top 10 van Deventer,

1.    M. Jager en dochter

2.    M. Jager en dochter

3.    M. Jager en dochter

4.    S. Renken

5.    M. Jager en dochter

6.    M. Jager en dochter

7.    M. Jager en dochter

8.    J. Gast

9.    M. Jager en dochter

10.  M. Jager en dochter

1e aangewezen duif op plaats 8, van Jan Gast.

 

 

De duiven vanuit Quievrain maakten een snelheid van 1255 meter, en dat is gezien de afstand en wind niet verkeerd! Een mooie vlucht met een mooie spreiding, dat onze vereniging mee doet voor de prijzen mag duidelijk zijn! In een klein half uurtje waren de prijzen verdeeld, 35 stuks! Het mooie van deze uitslag is dat alle 5 liefhebbers dik in de prijzen zijn gevallen.

Uitblinker was zondermeer Johan Kiewiet! 1e prijs in de club maar ook in het rayon, klasse! De jongen van Johan laten zich week in week uit zien, de ploeg heeft de form te pakken en laten dit op deze vlucht zien. Met 12 duiven in de punten geeft dit een mooi vooruitzicht op de laatste twee sector vluchten.

 

De top 10 van Quiévrain,

1.    J. Kiewiet

2.    H. Kaman

3.    M. de Wal

4.    M. de Wal

5.    F. Smit

6.    J. Kiewiet

7.    J. Kiewiet

8.    H. Kamen

9.    J. Kiewiet

10.  H. Kaman

1e aangewezen duif op plaats 6, Johan Kiewiet

 

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

 

Asse-Zellik 26-8-2018

Goud op Asse-Zellik voor Simon Stuut

Omslag in het weer! Voor het eerst sinds lange tijd waren de voorspellingen voor zaterdag, (vluchtdag) ronduit slecht. Veel regen en een beetje zon.. hoe anders was dat de laatste weken.

 

Dat de voorspellingen toch invloed hebben om het aantal duiven wat ingekorfd wordt, is logisch. Ook bij ons in de club was het minder, totaal 365 junioren van 15 liefhebbers die de sportieve strijd met elkaar aan gingen. De laatste jonge duivenvlucht die in-gemand is in eigen lokaal, vanaf komende week nog 3 sectorvluchten en die korven we in bij buurverenigingen. Betekend niet dat onze inkorfploeg klaar is met de werkzaamheden, integendeel! De natour komt er aan en dat beloofd een grote ploeg duiven.. we zullen zien.

Enigszins matig positief was toch wel het merendeel het met elkaar eens, de duiven worden zaterdag niet gelost. En achteraf klopt dat! Het heeft de sfeer vrijdagavond niet veranderd, het was net zo gezellig als voorgaande weken. Een hapje en een sapje, leuke verhalen en het immer spannende spel “aan deze tafel”. Over het laatste kunnen we deze week kort zijn, de prijzen zijn goed verdeeld, alle tafels en de bar vielen in de prijzen. Met een grote glimlach en iedereen succes wensend richting huis!

 

Zaterdag duurde het nog tot de middag voordat het echt duidelijk was, de vlucht is uitgesteld naar zondag. Prima beslissing! Zondag was het goed weer, strakke wind op de staart en een mooie blauwe lucht met hier en daar een duivenwolkje. De kleppen konden los om 8:00 uur, mooi op tijd dus. Gezien de wind en de losplaats zouden de snelheden hoog liggen, afwachten en genieten van de eerste piep.

 

AND THE WINNER IS…..  SIMON STUUT 

 

Wat een klasse prestatie van deze sportman! Altijd in voor een geintje, heeft de lachers op zijn hand maar.. als het er op aan komt dan staan zijn duiven er maar mooi wel. De eerste keer 2 nachten mand, onervaren duifjes. De tiener van Simon knalde met een snelheid van 1592 meter per minuut richting de hokken. Met deze hoge snelheid is niet alleen de eerste in de club gehaald maar ook een mooie 3e plek in het Rayon tegen 1291 duiven. Een teletekstduif, zuiging op zijn Simon!

 

De top tien van Asse Zellik,

1.    Simon Stuut

2.    J. Kiewiet

3.    J. Kiewiet

4.    R. Principaal

5.    F. Smit

6.    M. de Wal

7.    M. de Wal

8.    J. Jansen

9.    J. Kiewiet

10. J. Kiewiet

Eerste aangewezen duif op plaats 22, van H. Kiewiet. Tweede week op rij de eerste aangewezen duif, Klasse gedaan Harm!

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

 

 

Weert 18-8-2018

Gebr. Smit, winnaar van de vlucht J04 vanuit Weert

Bericht van het afdelingsbestuur, “er kunnen weer 31 duiven in de box en de onderste en bovenste rij in de wagen moet ook weer gevuld worden. Dit kan omdat de omstandigheden weer normaal zijn”.

Ik denk dat de meeste liefhebbers met mij, blij zijn dat de omstandigheden weer normaal zijn. Lekkere temperaturen en op z’n tijd een Hollands buitje regen.

 

 

Vrijdagavond in-manden voor de vierde vlucht van de jonkies, losplaats Weert. Gemiddelde afstand enkele reis Oldambt 232 KM. Voor deze vlucht zijn er door 17 liefhebbers totaal 429 duiven in-gemand. De werkzaamheden liepen zoals gewend op rolletjes, geen problemen dus! De aanhanger was op tijd, de frikandellen waren amper verwerkt 🙃.

Na het uitzwaaien van de duiven is het altijd nog even gezellig na zitten en kletsen over van alles en nog wat. Japie nam als eerste even het woord en heeft ons ingelicht over de gang van zaken omtrent de plannen om een nieuwe CC op te richten. We hebben het er nog even kort over gehad en een ieder heeft zijn zegje gedaan, voor de meesten is het wel duidelijk. Vervolggesprekken worden gepland in september.

 

Dan het rustig na zitten… Daar was nu geen sprake van?! Simon Stuut had nog een ‘bepaalde’ verplichting te verrichten thuis, dit in combinatie met vroeg naar bed gaan.. Ik denk dat we wel kunnen raden om welke verplichting Simon het had. Dus enige druk om het spannende spel ‘aan deze tafel’ te spelen, was er wel. Dat haastige spoed zelden goed is weet Simon nu ook, de prijzen vielen overal maar niet aan zijn tafel. Sportief als we zijn gunnen we het iedereen!

 

Een vroege lossing en de wind op de staart, voor het koffie drinken weer thuis. Ook deze keer was het een snelle vlucht, snelheden net onder de 1700 meter! Mooi dat het snel gaat maar het rottige doorvliegen, dat is waardeloos! Helaas zitten we daar allemaal mee, net als het niet willen landen van de duiven. Ook een probleem van alle liefhebbers, je doet er niets aan!

Winnaar van deze vlucht de Gebroeders Smit uit Winschoten. Met 2 duiven op exact dezelfde tijd pakken ze 1 en 2 in de club, in het rayon goed voor de plaatsen 6 en 7. Hilbrand had voor Weert 20 duiven in de strijd, hiervan vliegen 8 in de punten. Een mooi resultaat! Dat er goed met de jongen gespeeld kan worden bewijst ook deze overwinning weer, Hilbrand van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

 

De top 10 van deze week,

1.    Gebr. Smit

2.    Gebr. Smit

3.    J. Kiewiet

4.    J. Kiewiet

5.    J. Kiewiet

6.    M. de Wal

7.    J. Kiewiet

8.    F. Smit

9.    J. Kiewiet

10. F. Smit

De eerste aangewezen duif op plaats 14, van Harm Kiewiet.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

Deventer en Gennep, J02 en J03

Fred Smit, 1e op Deventer en 1e op Gennep

Het jonge duiven seizoen is moeilijk van start gegaan. Warm weer, zeg maar gerust tropisch, speelde de duiven parten in de voorbereiding naar de vluchten toe, maar ook tijdens de vluchten. Je moet de duiven super gezond hebben en er moet verder ook helemaal niets tegen zitten, alleen dan komen de duiven goed naar huis. Dat het moeilijk is mag duidelijk zijn, het aantal ingemande duiven komt niet aan 500 en het aantal deelnemende leden is 17. 

Dat de liefhebbers uit Finsterwolde en Beerta de jonge duiven goed voorbereid hebben, en dat de gezondheid prima in orde is, blijkt uit de laatste twee uitslagen. Die spreken voor zich! Een beetje geholpen door de trek maken de mannen daar prima uitslagen!

De topper, of is specialist.. op dit moment is Fred Smit. Fred en Sonja krijgen de jongen formidabel! Op de tweede vlucht vanuit Deventer was het 1, 2, 3, 5, 6 en 7. Afgelopen weekend op de derde vlucht vanuit Gennep was het weer raak, 1e! 

Twee weken op rij de eerste spelen met de jongen is een prima prestatie. Wat een mooi detail is.. Twee keer met de zelfde duif, de NL18-4726087.

 

Fred van harte gefeliciteerd met deze twee overwinningen!

 

Vanaf komend weekend weer een 'normaal' verslag, in verband met vakantie gaat het allemaal even anders dan anders 🤪 

 

 

 

Sezanne 4-8-2018, de laatste!

Johan Kiewiet 1 op Sezanne

De laatste vlucht voor de oude duiven 2018, een fondvlucht vanuit het Franse Sezanne.

Gemiddelde afstand, in een rechte lijn naar huis, is 550 km. De omstandigheden waren, net als het hele jaar al, zwaar! Een echte fondvlucht dus. Het konvooi is in vrijheid gesteld om 7:00 uur, aantal duiven in de vereniging 87, in het rayon 275 en in de afdeling (1-4) 1103.

 

De overwinning, en wat voor één.. Goud, zilver en brons! Voor Johan Kiewiet uit Finsterwolde.

Een super prestatie. Met 10 van de 24 in de punten heeft Johan het seizoen goed afgesloten.

 

Johan, proficiat met deze overwinning!

 

 

Deventer 21-7-2018

Simon, topper "aan deze tafel"

Wie het weet mag het zeggen… Waarom hebben onze jonge duiven het zo zwaar? Waar blijven de jonge duiven? Waarom vallen ze bij de één wel en bij de ander niet?  Allemaal vragen waar die spelen na de eerste jonge duiven vlucht.

 

In-manden voor de eerste jonge duiven vlucht van dit seizoen, vrijdag 20-7-2018! Verstandig als ze zijn had de inkorfcommissie van te voren geïnventariseerd wat de deelname ongeveer zou zijn, tussen de 600 en 700 duiven. Een mooi aantal maar toch aanzienlijk minder dan afgelopen jaar. Oorzaak? Natour.. Coli.. slechte weersvoorspelling? Hoe dan ook, in-manden was een feit!

Ondanks dat de auto ruim 40 minuten te vroeg was konden we onze duiven gelijk inladen, rustig en zonder stress. Stress bij de leden, de jonkies staan natuurlijk stijf uit van de stress. Ze moeten alles nog leren, het hoort er bij.

 

Aan de foto is duidelijk te zien dat er alweer een kampioen is opgestaan, na Roelie (viskampioen 2018) is het nu Simon. Met recht is hij kampioen van ons spel aan deze tafel, We proberen het allemaal, we doen allemaal ons best.. maar Simon verslaan is en blijft een lastige opgave. Maar we gaan door, door tot aan de laatste vlucht. Voor nu is Simon kampioen, of het aan het eind van dit seizoen nog steeds zo is zullen we dan weten.

 

Een vroege lossing, noorden wind, oplopende temperaturen.. Zaterdagochtend 7:30 uur zijn de jonge duiven in vrijheid gesteld. De terugreis van gemiddeld 115 km kon beginnen. Bij het lezen van de lossingsberichten gaan mijn gedachten even naar de eerste jonge duiven vluchten van een aantal jaren geleden.. Grote koppels duiven, 20 stuks, 50 stuks, van links naar rechts en andersom. In 10 minuten 200 prijsduiven verdiend. Dat was genieten! Hoe anders is het nu, dat blijkt ook om 18:00 uur bij het afslaan van de klokken.

Gelukkig waren er ook liefhebbers die wel (bijna) alles thuis hebben, maar helaas zijn er te veel liefhebbers die nog veel lege plekken in de hokken hebben. Tuurlijk komen er nog duiven na, gelukkig maar, maar voor dat moment is het balen. Als liefhebber is dat zwaar Kl.ten, daar kunnen we kort over zijn. Hopen dat de besturen van afdeling en NPO met veel wijsheid de komende weken in gaan, ik hoop dat de juiste beslissingen worden gemaakt. Uiteraard is de liefhebber diegene die als eerste of als laatste beslist over zijn eigen duiven.

 

Winnaar van deze eerste vlucht van de junioren is geworden de heer Roelie Musch uit Finsterwolde! Een hele knappe prestatie.. We weten wat de jonge duiven het hele jaar moeten doorstaan. Elke dag en elke training is er één op leven en dood, in Finsterwolde sneuvelen dagelijks duiven aan de rover. De duiven van onze leden uit Finsterwolde en Beerta zijn deze eerste vlucht bijzonder goed gekomen, chapeau heren. Ook in het rayon top noteringen, de plaatsen 5, 6, 7 en 8 zijn voor 0138.

 

Roelie van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

Roelie Musch, eerste Deventer junioren!

De top 10 van deze eerste jonge duiven vlucht:

1.     R. Musch

2.     J. Kiewiet

3.     Jan Smit

4.     Jan Smit

5.     J. Jansen

6.     J. Jansen

7.     Jan Smit

8.     Jan Smit

9.     F. Smit

10.  Jan Smit

 

Eerste aangewezen duif op plaats 4, van Jan Smit

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

Quievrain 14-7-2018

NL17-1569272 wint voor de 3e keer goud, M. Jager & dochter

De achtste en laatste midfondvlucht van dit seizoen.. Het gaat snel, voor de oude duiven zit het er (bijna) op. Nog een fondvlucht vanuit Sens en voor de liefhebber komende zaterdag Chateauroux. We maken ons op voor de vluchten met de jonge duiven.

 

Vrijdagavond was het ouderwets gezellig in het lokaal! Veel gelachen en veel plezier gemaakt met elkaar. Er werd nog even terug gekeken op de viscompetitie, iedereen was het er over eens.. Zeer geslaagd! Onder groot applaus is Roelie Principaal gekroond tot viskampioen seizoen 2018.

Het spannende spel ‘aan deze tafel’ was deze keer minder spannend.. Tafel Simon was in bloedvorm en ging er vandoor met nagenoeg alle prijzen. Sportief als ze zijn werden de complimenten over en weer gegeven en feliciteerde Hilbrand Simon met de overwinning. Aanstaande vrijdag weer nieuwe kansen, de ronde tafel zal dan ook weer compleet zijn en meestrijden voor de prijzen.

 

Dan de vlucht Quiévrain, een gemiddelde afstand van 385 km in een rechte lijn naar huis. Er stond een mooie kopwind dus die rechte lijn is wel aardig gevolgd. Totaal werden er door 18 liefhebbers 226 duiven in-gemand. Dit bracht het totaal van alle midfond-vluchten op 2621 in gemande duiven.

Een mooie vroege lossing met prima vliegweer, om 7:00 uur gingen de kleppen open en mochten onze duiven aan de terugreis beginnen. Een duivenvriend had een analyse gemaakt omtrent de lossingen van afdeling 10 en afdeling 11, de conclusie was dat er een kruising zou plaatsvinden van de duiven.. Friesland loste om 7:00 uur in Chimay en ging van Oost naar West, Noord loste om 7:00 uur in Quiévrain en ging van West naar Oost. Het blijkt wel dat er geen communicatie is geweest tussen de L.C. van beide afdelingen. Gelukkig hebben de oude duiven inmiddels ervaring genoeg en komen ze goed naar huis. Hopen dat onze jongen dit blijft bespaart!

 

Winnaar van deze laatste midfond-vlucht is geworden M. Jager & dochter. Hun jaarlingdoffer staat voor de derde keer dit seizoen boven aan de uitslag, de NL17-1569272 wordt met 1177 meter/minuut afgevlagd. Dit is uiteindelijk ook goed voor de 11e plaats in het Rayon. Dat de form op de hokken goed was het hele seizoen is wel duidelijk, de duiven in Heiligerlee hebben prima gepresteerd. Eerste duifkampioen van de midfond is ook voor de combinatie!

Meinie de Wal is on en aangewezen kampioen midfond 2018, hoedje af voor Meinie. Gefeliciteerd!

 

De top 10 van Quiévrain,

1.    M. Jager & dochter

2.    F. Smit

3.    J. Kiewiet

4.    F. Smit

5.    F. Smit

6.    M. Jager & dochter

7.    S. Renken

8.    R. Musch

9.    F. Smit

10. M. de Wal

Eerste aangewezen duif op plaats 6, van M. Jager & dochter

 

Namens het bestuur alle winnaars gefeliciteerd!

 

 

 

Chimay 7-7-2018

M. Jager & dochter winnen de 7e midfond-vlucht vanuit Chimay

Prima omstandigheden voor de zevende midfondvlucht, zonnig met kleine duivenwolkjes.. 24 graden en een wind uit Noord noord oost.

 

Vooraf was de afdeling nogal aan het klungelen voor wat betreft de juiste losplaats, op het programma stond Rethel, maar via Quievrain zijn onze duiven uiteindelijk naar Chimay gebracht. Chimay is een mooie losplaats wat recht onder de afdeling ligt, geen voordeel voor Oost of West maar gelijk voor iedereen, zoals het hoort!

Vrijdagavond was het een 'rustige' inkorfavond, alles liep weer op rolletjes. De duiven zijn vakkundig ingemand en waren voor zeven uur vertrokken met de aanhanger. Succes en tot morgen!

In het lokaal waren we getuige van een bijzondere discussie.. Be vertelde dat hij regelmatig bij de kapper komt?! De rest van de tafel vraagt zich af wat hij daar dan doet. Ja, 'haren knippen natuurlijk' was het antwoord van Be. De volgende vraag was WAAR dat haar dan werd geknipt, aangezien er op zijn hoofd nauwelijks haar over is 🤪.. Hoe deze discussie uiteindlijk afliep vermeld ik hier maar niet, maar ik kan me begrijpen dat Be graag naar de kapper gaat!

Zaterdagochtend al vroeg de melding dat de duiven gelost waren, om 7:00 uur mochten onze duiven aan de terugreis beginnen. Gemiddeld 394 km, een echte midfondafstand. Ook Bourges op tijd gelost en voor Simon was het al wachten geblazen.. zijn 3 duiven uit Dax waren vrijdagmiddag al gelost! Een echte duivendag dus met voor ieder wat wils. De midfondduiven halen ruim 70 km/uur, en daar is niks mis mee, getuige ook de vier aangewezen duiven bij de eerste 10. De klok staat bijna 20 minuten open, prima voor een vlucht als deze! Er zijn geen verliezen van deze vlucht, alhoewel de mannen uit Finsterwolde de duiven van de klep gepakt zien worden door de wel bekende rover. Bah, dit heeft natuurlijk niets met duivensport te maken.  

Winnaar is de vader dochter combinatie uit Heiligerlee, hun jaarling doffer 17-1569272 pakt voor de tweede keer dit jaar de eerste plek. Wat een klasse duif! Het is een goed gebouwde blauwe doffer, beetje verlegen en nooit vooraan. Maar schijnbaar veranderd dat als hij de mand in gaat, hij geeft alles en dat is te zien als hij terug is. Deze duif moet echt bijkomen van zijn inspanningen, mooi om te zien! 

De top tien van Chimay:

1. M. Jager & dochter

2. Jan Smit

3. Jan Smit

4. Gebr. Smit

5. J. Kiewiet

6. J. Kiewiet

7. R. Musch

8. S. Renken

9. M. de Wal

10. H. Jansema

Eerste aangewezen duif op plaats 3, van Jan Smit.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd

 

 

Quievrain 30-6-2018

Fred met zijn NL17-1569826, trotse winnaars van de tropische Quievrain

Midfond nummer zes onder tropische omstandigheden, hoge temperaturen en een straffe Oosten wind met een vleugje Noord.. 

De te verwachten omstandigheden heeft 20 leden er niet van weerhouden om samen 273 duiven in te manden voor Quievrain. Een gemiddelde afstand van 385 km in een rechte lijn naar huis, maar met de voorspelde wind kunnen dat heel wat meer kilometertjes gaan worden voor onze duiven.

 

De werkzaamheden die verricht worden op vrijdagavond lopen op rolletjes, het lijkt allemaal vanzelf te gaan maar dat is natuurlijk niet zo. Er moet veel voor gedaan worden, onder 'leiding' van Be Oosten gaat het allemaal erg soepel. Ook onze computer ingenieurs Grofsmid en Principaal hebben het goed voor elkaar, geen problemen en alles goed voor elkaar! Als vereniging mogen we blij zijn met deze grote groep enthousiaste vrijwilligers, het mag gezegd worden, chapeau!

 

Na het wekelijkse balletje en het flesje prik gaan de duiven in de aanhanger, nog een laatste blik en daar gaan ze. We hebben ons best gedaan en zullen morgen zien hoe het is geworden.

 

Helaas geen vroege lossing in Quievrain, nevel op en rond de losplaats maakten dit onmogelijk. Uiteindelijk konden de kleppen om 8:45 uur open en kon de terugreis beginnen. Doordat Zuid aanzienlijk eerder gelost werd, konden we allemaal zien wat de snelheden zouden zijn en zo onze eigen berekening kunnen maken van de te verwachten aankomsten. De eerste meldingen van Zuid gaven weer dat het zo slecht nog niet ging, de duiven vielen redelijk goed. Zou het dan toch meevallen en niet zo zwaar worden waar we van te voren bang voor waren?!

In rayon 4 waren er 11 duiven die boven de 1100 meter maakten.. 11 duiven van de in totaal 1121 duiven. Ook de winnaar van onze vereniging was zo'n uitschieter die ruim boven de 1100 meter uitkwam, 1119 meter om precies te zijn en dat was maar liefst 27 meter meer dan nummer 2! 

 

Winnaar van deze toch wel zware Quievrain is geworden Fred Smit, verantwoordelijk voor deze overwinning is zijn jaarling doffer 17-1569826. Een hele mooie prestatie van deze krachtpatser die in het rayon plaats nummer 6 op eist, teletekst dus (stamboom van deze doffer is geplaats in de fotoalbum).  Fred is een gedreven duivenman die altijd met zijn duiven bezig is, het is niet alleen zijn hobby maar ook zijn passie. Als je met Fred over duiven praat dan merk je dat hij altijd een plan heeft, en niet alleen een plan voor vandaag en morgen maar ook al voor volgend jaar, gedrevenheid ten top. We mogen in deze overwinning zijn steun en toeverlaat Sonja niet vergeten, ook nu waren de duiven door haar ingemand. Het zal wel geen toeval zijn dat deze jonge doffer zo hard naar huis is gekomen 🙂

De top tien van Quievrain:

1. F. Smit

2. Gebr. Smit

3. R. Musch

4. Koos Buiter

5. J. Kiewiet

6. J. Kiewiet

7. S. Renken

8. J. Kiewiet

9. M. de Wal

10. R. Musch

Eerste aangewezen duif op plaats 2, van de Gebr. Smit.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd

 

 

 

Dubbelslag voor Meinie de Wal

Dubbele zege voor Meinie de Wal.

Een echt duiven weekend met maar liefst drie vluchten op het program, Tongeren, Sens en Perigueux. Voor ieder wat wils!

Sens en Perigueux zijn in-gemand bij en NIC, beide vluchten sectoraal.

Vrijdagavond was het weer ouderwets gezellig in de club, veel leden zijn geweest om duiven in te manden of om een praatje te maken.. ook al hebben ze geen duiven mee. Petje af voor deze leden, super gewoon! Na de belangrijkste activiteiten, inmanden en inladen, is het tijd voor een balletje mayo en een flesje prik, gewoon omdat het kan ;-). 

Aan de bar en in het lokaal werd druk gespeculeerd over de te verwachten verlopen van de vluchten, "ze krijgen het moeilijk" dat was eigenlijk wel de algemene mening onder de leden. Vooral de fondduiven zouden het niet makkelijk krijgen. Afwachten maar, als ze eenmaal in de wagen zitten kunnen we er niets meer aan doen. 

Waar we ook niets meer aan kunnen doen.. als we eenmaal onze loten hebben gekocht. Het spannende spel 'aan deze tafel' werd vrijdagavond weer als vanouds gespeeld. Op het scherps van de snede, met het mes op tafel, onder het toeziend oog van het bestuur, tot aan de laatste minuut spannend.. Maar vooral erg gezellig hahaha! Simon schoot uit de startblokken en had in no time de eerste prijzen op tafel liggen, waar gaat dit heen dacht ik. Maar aan het eind was het toch weer verdeeld en hadden beide tafels even veel prijzen, ook de ronde tafel deed weer goed mee.

 

Dan de vluchten Tongeren en Sens, de laatste vitessevlucht en alweer de derde eendaagse fondvlucht. Beide vluchten vroeg los, 7:00 uur! De afstanden gemiddeld 283 km en 614 km, als ze tenminste in een rechte lijn naar huis komen. Voor de vitesse waren 261 duiven bijeen gebracht door 21 liefhebbers, voor de fond waren dat er 101 van 9 liefhebbers. 

De winnaar op beide vluchten, Meinie de Wal. Wat een super prestatie van deze gedreven duivenman. alle vluchten in manden met als doel eerste worden, en als dat dan ook nog lukt is dat natuurlijk een puike prestatie. Zelfs op de overnachtfond werden er 3 in gemand, en wat denk je.. een mooie 23e prijs in het rayon voor Meinie. Op beide vluchten wordt begonnen met een aangewezen duif, dat is natuurlijk geen toeval. Dan heb je gewoon veel verstand van duiven. Meinie, van harte met deze dubbele overwinning, hoedje af!

De top 10 van Tongeren:

1. M. de Wal

2 B. Kuiper

3. J. Kiewiet

4. S. Renken

5. M. Jager & dochter

6. M. de Wal

7. R. Musch

8. M. Jager & dochter

9. Jan Smit

10. J.B. Gast

Eerste aangewezen duif op plaats 1, van Meinie de Wal.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd

 

Uitslag van de fondvlucht Sens:

1. M. de Wal

2. F. Smit

3. J. Kiewiet

4. Koos Buiter

5. Koos Buiter

6. Koos Buiter

7. J. Kiewiet

8. Gebr. Smit

9. F. Smit

10. R. Principaal

Eerste aangewezen duif op plaats 1, van Meinie de Wal

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteeerd!

 

 

Morlincourt 16-6-2018

Meinie de Wal ook de 5e midfondvlucht iedereen te snel af!

 

Een midfondvlucht anders dan anders.. donderdagavond inkorven, niet in ons eigen clucgebouw maar bij een NIC, gemiddeld 485 KM.. Helaas was de deelname minder dan de vorige vluchten, 122 duiven van 10 liefhebbers. Iedereen heeft zo z'n eigen reden om wel of niet in te korven, gelukkig maar! 

 

Ondanks dat het 2 nachten mand was en aardig wat kilometers voor een midfondfondvlucht, is de vlucht toch erg snel verlopen. Hoge snelheden zijn gehaald ! 

 

Het goud is deze week voor Meinie de Wal, met maar liefs 43 mtr/min voorsprong klokt Meinie zijn aangewezen duif. Klasse!! In het rayon ook goed voor een mooie 5e plaats tegen 1020 duiven. De 2e duif liet even op zich wachten maar met 5 van de 10 in de punten laat Meinie zien dat het met de forme wel goed zit.

De top 10 van deze vlucht:

1. M. de Wal

2. M. Jager & dochter

3. M. Jager & dochter

4. F. Smit

5. Koos Buiter

6. M. Jager & dochter

7. M. Jager & dochter

8. M. Jager & dochter

9. J. Kiewiet

10. R. Principaal

De eerste aangewezen duif op plaats 1, van Meinie de Wal

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

Gennep en Rethel 9-6-2018

Winnaar Gennep, M. Jager & dochter.

Waar moeten we beginnen? Twee vluchten, twee dagen en 2 uitersten.

 

Donderdag is het duivenweekend begonnen en zondagavond zo rond 21:00 uur zo ongeveer weer afgelopen. Het inmanden voor zowel de fond als de Vitesse ging super, geen oponthoud of andere zaken die zouden kunnen verstoren. Op tijd aan de ballen zal ik maar zeggen 🤪

De deelname voor beide vluchten was weer iets positiever, voor Sourdun 110 duiven van 11 liefhebbers en voor Gennep 265 duiven van 21 liefhebbers. Even terug kijken naar de 2e Vitessevlucht.. 672 duiven van 31 liefhebbers. Ja, we hebben een zwaar seizoen!

Het spannende spel aan deze tafel werd vriendelijk en sportief gespeeld deze keer, een goedkeurend knikje en een vriendelijk lachje gaf aan dat de concurrenten het over en weer eens waren met de verdeling van de prijzen.

 

Dan de vluchten zelf. Gennep kon zaterdag op tijd gelost worden terwijl Sourdun nog een nacht moest overstaan en zelfs teruggebracht is naar Rethel. De omstandigheden waren niet goed genoeg, aldus de verantwoordelijken. Gennep los om 8:30 uur, recht in de wind naar huis. Niks mis mee als je bedenkt dat de afstand in twee en half uur afgelegd zal worden, en dat bleek ook! Concours stond amper 11 minuten open. Voor de liefhebber en de duiven een mooie vlucht..

Winnaar van deze 6e Vitesse vlucht is de 2 jarige duivin van M. Jager & dochter, met een snelheid van 1176 mtr/min goed voor de overwinning. Rap gevolgd door 2 jaarling doffers die uiteindelijk op plaats 3 en 5 eindigen, met de form zit het nog steeds goed. In deze gaat de eer van de overwinning naar Trea, steun en toeverlaat en altijd aanwezig!

De top 10 van deze vlucht ziet er als volgt uit,

1.    M. Jager & dochter

2.    J.B. Gast

3.    M. Jager & dochter

4.    H. Jansema

5.    M. Jager & dochter

6.    R. Musch

7.    J. Kiewiet

8.    J.B. Gast

9.    Jan Smit

10. S. Renken

De eerste aangewezen duif op plaats 2, van Jan en Miranda Gast.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

Vervolg Gennep en Rethel 9-6-2018

Winnaar Rethel E02, Gebr. Smit

Daar waar ik bij Gennep schreef dat het een mooie vlucht was voor liefhebber en de duiven, daar ben ik voor Rethel op zoek naar de juiste woorden. Alleen vertellen dat het een zware vlucht was is namelijk niet genoeg, eigenlijk is niets genoeg. Je kunt niet opschrijven wat het gevoel is als er voor de 3e of 4e keer dit jaar nog zeker de helft van de duiven niet thuis is ’s avonds. Het is voor iedereen het zelfde, het voelt gewoon dikke shit! En zo is het. Ik hoop dat de duiven goed nakomen en dat ze er over 2 weken weer staan, en dan we dan met een lach terug kijken op deze vlucht.

 

De 2 jarige doffer van de gebroeders Smit, NL16-1826284.. Pakt voor de 2e keer dit jaar goud! Op Isnes was het ook al raak, en dan nu met 18 mtr/min voorsprong weer op het hoogste tree. Wat een klasse duif! Met 8 duiven in de punten laat Hilbrand zien dat de fond zijn spel is en dat hij en zijn duiven in form zijn!

De top 10 van deze vlucht:

1.    Gebr. Smit

2.    J. Kiewiet

3.    Gebr. Smit

4.    Gebr. Smit

5.    Koos Buiter

6.    F. Smit

7.    H. Kuiper

8.    M. de Wal

9.    J. Kiewiet

10.Koos Buiter

De eerste aangewezen duif op plaats 1, van de Gebr. Smit

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

Quievrain 3-6-2018

M. de Wal krijgt de bloemen voor zijn overwinning op Quievrain!

Uitgesteld naar morgen! Daar hadden we wel een beetje rekening mee gehouden.

Zoals ik heb begrepen mogen we blij zijn dat we met 22 leden hebben kunnen inmanden vrijdagavond, dat hadden er ook een aantal minder kunnen zijn.. Onze vissers waren net op tijd thuis! Ik neem aan dat Jan kuiper de volgende keer niet weer vooraan gaat rijden 😀

 

Vrijdagavond was kort maar gezellig! Alles ging erg vlot en verliep zonder problemen, de duiven zaten om 19:00 in de aanhanger. Totaal 310 duiven van 22 liefhebbers ingemand voor de 4e midfondvlucht vanuit Quievrain. Na de gedane werkzaamheden nog even kort in de kantine waar we het altijd spannende spel aan deze tafel spelen. Tafel Hilbrand en tafel Simon hebben er sinds vrijdag een geduchte concurrent bij.. de ronde tafel liet maar liefst 5x van zich horen. Waar gaat dit heen?!

 

Zaterdag kon er niet gelost worden aldus de verantwoordelijken, ik denk dat het een wijs besluit is geweest. Het is de hele dag grijs geweest. Zondag was het gelukkig beter en konden de kleppen los om half 10. Met een zwakken Westen wind en later met een vleugje Zuid, kon de reis beginnen. De dames en heren hebben er flink aan getrokken, de snelheden waren redelijk hoog en lagen dicht bij elkaar, iets meer dan 100 meter verschil tussen de 1e en de laatste prijsduif. Het verloop was goed, de meeste duiven waren bij het openen van de klok weer thuis.

 

De winnaar van deze vlucht is niemand minder dan Meinie de Wal! Deze topsportman wist zijn eerst getekende als ook als eerste te begroeten, met een snelheid van 1405 mtr/min was het goud binnen. De tijd en snelheid is niet alleen goed voor de 1e in de vereniging maar ook voor de 3e in het Rayon, en dat tegen 1570 duiven. Mooie teletekstnotering voor deze klasse prestatie.

De top 10 van deze vlucht:

1.    M. de Wal

2.    J. Jansen

3.    Koos Buiter

4.    J.B. Gast

5.    J. Kiewiet

6.    Koos Buiter

7.    Koos Buiter

8.    M. Jager & dochter

9.    J.B. Gast

10. J. Kiewiet

De eerste aangewezen duif op plaats 1, van Meinie de Wal

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

Weert en Sezanne 26-5-2018

M. Jager & dochter 1e vanuit Weert

De gevolgen van Rethel waren bij het inmanden voor beide vluchten merkbaar, weinig deelnemers en dus ook weinig duiven.

De één noemt het echt duivenweer en de ander noemt het van alles behalve mooi. Wat het precies is daar verschillen de meningen over maar dat het voor onze atleten een hele opgave is, dat is wel duidelijk!

 

Donderdag inkorven voor de eerste fondvlucht van dit seizoen, Sezanne is de bestemming. Meer Oostelijk gelegen waardoor de duiven iets meer voordeel van de wind krijgen. Het inkorven ging prima, de 86 bijeengebrachte duiven zaten snel in de mand. Nadat de aanhanger was geladen en onze duiven richting de grote wagen werden gebracht, was de eerste fondvlucht voor de 9 inkorvende liefhebbers een feit.

Vrijdagavond werden er meer duiven ingemand, om precies te zijn 249 duiven van 20 liefhebbers. Valt dit aantal mee of valt dit aantal tegen? Ik denk dat het heel goed is dat liefhebbers verstandig omgaan met hun duiven en een aantal thuis laten voor een extra weekje rust. Het is al een aantal vluchten zwaar!

 

De competitie Aan deze tafel kende een spannend verloop.. de 4 - 0 voorsprong voor de tafel van Hilbrand werdt aan het eind van deze ronde door Garry persoonlijk rechtgezet naar een 4 -3. Een nipte overwinning voor Hilbrand dus. 

 

Zaterdagochtend vroege lossingen, Sezanne om 6:45 uur en Weert om 8:00 uur. Niks mis mee! De terugreis kon beginnen, afstanden gemiddeld voor onze leden: Weert 235 km en Sezanne 548 km. Door de snel oplopende temperaturen was het goed wachten op de duiven, voor de duiven zelf was het afzien.. 

 

De winnaar van de 5e vitesse vlucht vanuit Weert is geworden M. Jager & dochter, goud en zilver voor de vader en dochter combinatie. De jaarlingdoffer 17-272 is de enige die boven de 1200 mtr/min afgevlagd wordt. Het zilver is voor zijn grootmoeder!

De top 10 van deze vlucht:

1. M. Jager & dochter

2. M. Jager & dochter

3. S. Renken

4. R. Musch

5. R. Musch

6. R. Musch

7. R. Musch

8. J.B. Gast

9. F. Smit

10. M. Jager & dochter

 

De eerste aangewezen duif op plaats 5, van Roelie Musch

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

Vervolg Weert en Sezanne 26-5-2018

De winnaar van de eerste fondvlucht 2018 vanuit Sezanne, S. Renken. Siepko zijn 1e aangewezen duif loop als snelste over de antenne, en is hiermee niet alleen de snelste van onze vereniging maar ook van het rayon! Een mooie prestatie voor deze toch wel moeilijke opgave, proficiat!

De top 10 van deze vlucht:

1. S. Renken

2. M. de Wal

3. M. de Wal

4. Gebr. Smit

5. J. Kiewiet

6. Gebr. Smit

7. M. de Wal

8. F. Smit

9. R. Principaal

10. Gebr. Smit

 

De eerste aangewezen duif op plaats 1, van Siepko Renken

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd

 

 

 

Rethel 19-5-2018

Roelie Musch, winnaar van de stoere Rethel 2018

Ieder jaar zit er weer een vlucht bij waarvan je achteraf denkt, hadden ze wel los gemoeten vandaag?

Vrijdagavond was een rustige inkorfavond, minder leden, minder duiven, minder lawaai, maar gelukkig niet minder gezelligheid! Er werden door 21 liefhebbers totaal 384 duiven ingemand voor deze derde midfond vlucht. Het Noord Franse Rethel, gemiddelde afstand voor ons 445 km. Vrijdag aan de bar met een aantal leden geprobeerd om vooraf de snelheden te bepalen, Johan had het redelijk bij het goede eind. Hij voorspelde 65 km/uur. Ik had zelf verwacht dat de lossing uitgesteld zou worden naar zondag, en zo had ieder zijn eigen mening over de lostijd en moeilijkheid van deze vlucht. Waar niemand rekening mee hielt is dat er bij het afslaan van de klokken nog ten minste 50% van onze duiven niet thuis was. En dat drukt toch wel een vervelende stempel op deze vlucht!

 

De competitie 'aan deze tafel' is deze week uitgesteld, Simon had andere verplichtingen en was niet aanwezig vrijdagavond! Waarschijnlijk is hij al aan het voorbereiden voor de eerst volgende viswedstrijd ;-)

 

Zaterdagmorgen om 10:00 uur gaan dan toch de manden los en vertrekken onze duiven richting huis. Daar waar de meeste afdelingen overstaan tot de volgende dag durft afdeling 10 het wel aan om te lossen. Natuurlijk moeten we niet alleen maar negatief zijn, er is ook wel iets positiefs te bedenken toch.. 5 aangewezen duiven bij de eerste 10 van de uitslag.. 12 verschillende liefhebbers bij de eerste 20 van de uitslag, Wilhelm Espey die als eerste een vleesprijs mag uitzoeken.. Allemaal positief!

 

De winnaar van deze vlucht is de tweejarige doffer van Roelie Musch, een mooie prestatie! Zeker ook de 8e plek in het rayon, een teletekstvermelding! Roelie, rustig en sympathiek, draait 2 duiven bij de eerste 10 en totaal 7 van de 20 in de punten. En dat is niet verkeerd! Het hele jaar worden de duiven al goed gepakt in Finsterwolde. Klasse Roelie, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

De top 10 van deze vlucht:

1. R. Musch

2. M. de Wal

3. F. Smit

4. M. Jager & dochter

5. J.H. Kuiper

6. Gebr. Smit

7. Gebr. Smit

8. Gebr. Smit

9. F. Smit

10. R. Musch

 

De eerste aangewezen duif op plaats 3, van Meinie de Wal

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

Quievrain 12-5-2018

Marit samen met de winnende duivin, twee toppers!

Met het zonnetje en een aangename temperatuur wachten op de duiven, heerlijk toch!

Vrijdagavond liep het op rolletjes, alles in kannen en kruiken en nog voor de klok van zeven uur waren de 502 duiven ingemand. Deze vlucht 25 liefhebbers die de strijd samen aan zijn gegaan, dat zijn er 4 minder dan vorige week. De aanhanger was op tijd, al met al een vlotte inkorfavond. De meningen omtrent de snelheden waren duidelijk verdeeld, ik heb 1200 meter en 1400 meter voorbij horen komen. Op voorhand moeilijk in te schatten, waar we het wel over eens waren is dat het geen cadeautje zou worden voor de duiven. En of dat ook juist was..

 

Als je een goede prestatie wilt leveren moet er getraind worden, heel veel getraind worden.. Dat moet Simon ook gedacht hebben, man man man, wat heeft hij er doorheen geramd 🤪, met maar liefst 5 - 1 is de tafel van Hilbrand verslagen. Dat kan geen toeval zijn. Simon, klasse gedaan!

 

Zaterdagochtend op tijd was al duidelijk dat onze duiven er om 8:00 uur uit zouden gaan, dat is een kwartier later dan het complete Friese konvooi. Afdeling 11 loste maar liefs 21.000 duiven in Quievrain. De strijd kon beginnen, gemiddeld moesten onze duiven 382 km afleggen. Een mooie afstand voor deze tweede midfondvlucht. Als de duiven vallen is het altijd lastig te zeggen of het goed of slecht gaat, dat is voor iedereen gelijk denk ik. Achteraf kunnen we zeggen dat het een mooie en eerlijke vlucht is geworden, 6 aangewezen duiven bij de eerste 10 in de uitslag, Klasse! Geeft ook aan dat we een sterke vereniging hebben waar de verschillen klein zijn.

 

De bloemen gaan deze week naar M. Jager & dochter, hun eerst getekende duivin tikt met een snelheid van 1339 meter als eerste aan. Deze snelheid is ook goed voor een 8e plaats in het rayon! Met 3 duiven bij de eerste 11 geven ze aan dat het met de vorm van de duiven wel goed zit. 

De top 10 van deze vlucht:

1. M. Jager & dochter

2. S. Renken

3. H. Jansema

4. F. Smit

5. M. Jager & dochter

6. S. Renken

7. J. Feikens

8. Gebr. Smit

9. Gebr. Smit

10. R. Musch

 

De eerste aangewezen duif op plaats 1, van M. Jager & dochter

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

Isnes 5-5-2018

Hilbrand met zijn NL16-1826284, winnaars Isnes.

De jongens zijn van de mannen gescheiden.. vrijdagavond in het lokaal met een aantal leden de vraag "wat wordt de snelheid" proberen te beantwoorden. Uiteindelijk kwamen we op 1250 mtr/ min. En of we daar ook naast zaten! 

Vrijdag een half uur eerder begonnen met inmanden en een half uur eerder gestopt, dit ging volgens de commissie erg goed. Dit houden we er in, was de gezamenlijke conclusie. Alles mooi op tijd klaar en zonder problemen werden er 579 duiven van 29 liefhebbers ingemand. De eerste midfondvlucht van dit jaar, Isnes is gemiddeld 337 km. Voor de één een nieuwe kans en voor de ander de voorbereiding op de fond, de midfond is toch altijd wel een mooi onderdeel van onze sport.

Vrijdagavond anoniem nog een klacht ontvangen, de tafel van Hilbrand maakt te veel lawaai tijdens de verloting.. 🤪 Haha, het ging weer gezellig! Uiteindelijk 2 - 1 in het voordeel van Hilbrand. Dat wordt flink trainen Simon, of van strategie wijzigen.

 

Zaterdagochtend stralend weer, strak blauw en al snel een lekkere temperatuur. Niet verwonderlijk dat de duiven er om 9:00 uur uit konden. Niets stond in de weg om er een mooi concours van te maken. Als je wat langer op de duiven moest wachten dan kon dat in het zonnetje, en dat is toch genieten. Genieten was het ook van de aankomsten, alleen maar positieve klanken in het lokaal. Hoe anders was het vorige week toen ze maar boven het hok bleven hangen. Nee, dit zijn wel de vluchten! Er waren hier en daar nog wel een paar achterblijvers, maar de omstandigheden zijn goed en dat geeft veel hoop dat alles terug komt.

 

De winnaar van de deze vlucht is de Gebr. Smit, de tweejarige doffer melde zich met een snelheid van 1147 meter en was daarmee de snelste! En dat het een goede prestatie is getuigd de 10e plek in het rayon, teletekst dus! De duiven van Hilbrand presteren het hele jaar al super, wekelijks met een of meer duiven bij de eerste 10, ook nu zijn plaats 5 en 6 voor Hilbrand. Dit beloofd wat voor de fond.

De top tien van deze vlucht:

1. Gebr. Smit

2. R. Musch

3. J. Kiewiet

4. F. Smit

5. Gebr. Smit

6. Gebr. Smit

7. J. Kiewiet

8. R. Musch

9. H. Jansema

10. F. Smit

 

De eerste aangewezen duif op plaats 4, van Fred Smit

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd! 

 

 

 

Tongeren 28-4-2018

Jan en Miranda Gast, trotse winnaars!

Gejaagd door de wind! Dat het snel zou gaan was wel te verwachten maar dat eerste duiven ruim 108 km/uur gingen halen... Vrijdag was het weer ouderwets gezellig in het lokaal, veel gelachen en met plezier onze duiven ingemand. Alles was op tijd aan de kant, echter worden de laatste duiven net iets te laat aangeboden waardoor het op het laatst toch nog in de hoogste versnelling moet. De commissie heeft aangegeven dat we vanaf komende vrijdag een half uur eerder stoppen met inkorven, dit geeft minder druk aan het eind van het inkorven. Één liefhebber minder deze week, 30 liefhebbers dus die samen 605 duiven bijeen brachten. Een mooi aantal! betekend 151 prijsduiven, 1:4 gerekend.

De eerste sportieve strijd is vrijdagavond gestreden.. +1 voor tafel Hilbrand :-). Simon zal komende week weer iets extra's in de strijd moeten gooien. 

 

Het verbaasde me dat het weer zaterdagochtend zo goed was! Mooi helder weer met duivewolkjes, zo zien we het graag. Twitter geeft al op tijd aan dat de auto's zich aan het voorbereiden zijn, een vroege lossing dus. Ik had nog een beetje de hoop dat het een gezamenlijke lossing met de zuidelijke deel van de afdeling zou gaan worden.. maar zoals aangekondigd gaat dat niet gebeuren, ook nu dus niet. Om 8:00 uur gaan de manden open.

De snelheden zijn bijzonder hoog, maar lopen ook erg snel terug. Betekend dat de eerste duiven erg snel gaan maar dat het verloop toch wel een beetje traag is. Tussen de 1e en de 30e duif zit al 100 mtr/min. 

De winnaar van deze 4e vitesse vlucht is de jaarling doffer van Jan en Miranda Gast uit Beerta, een snelle schimmel die met ruim 1800 meter de 286 km aflegt. Klasse gedaan van deze sympathieke combinatie. De top 10 van deze vlucht:

1.  J.B. Gast

2.  J. Kiewiet

3.  M. Jager & dochter

4.  H. Kaman

5.  J.B. Gast

6.  S. Renken

7.  Gebr. Smit

8.  H. Jansema

9.  Gebr. Smit

10. Gebr. Smit

 

De eerste aangewezen duif op plaats 6, van S. Renken

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

Gennep 21-4-2018

Winnaar Gennep, Johan Kiewiet

Eindelijk! De derde vitesse vlucht is verlopen onder normale omstandigheden.. Bij de één kwamen de duiven iets sneller dan bij de ander, maar doorgaans zijn ze lekker snel naar huis gekomen. 

Vrijdagavond zijn 611 duiven bijeengebracht door 31 liefhebbers, dat is helaas 10% minder dan de 2e vitesse vlucht. Geeft nogmaals aan wat de omstandigheden waren van een week geleden. Het inmanden ging weer super, de mannen inkorvers zijn prima op elkaar ingespeeld. Trouwens, de overige liefhebbers ook hoor, iedereen weet hoe het werkt en werkt hier dan ook prima aan mee. De aanhanger was mooi op tijd, ruim 20 minuten eerder dan gepland.. W hebben het werk rustig afgemaakt en daarna de duiven geladen, aanhanger vol! Vele handen maken licht werk 👍 Prachtig! Het nazitten was ook weer super gezellig, goede hoop op een vroege, mooie verhalen en veel gelachen. De strijd van de tafels is gelijk gebleven +2 voor Simon en +2 voor Hilbrand. 

Gennep, de Noordelijke gedeelte van onze afdeling werd gelost om 10:30 uur, de wedstrijd kon beginnen. De duiven zijn met een mooie snelheid deze kant op gekomen, de verschillen waren klein. De eerste duiven maken 1257 mtr en de laatste prijsduiven nog steeds ruim 1130 mtr. Waren er favorieten? Nee, niet echt! We hebben een sterke vereniging waar de motivatie om te winnen groot is, er zijn dan ook veel kanshebbers voor het eremetaal.

De winnaar deze vlucht, Johan Kiewiet uit Finsterwolde. En dat Johan ze goed in orde heeft getuigd het zilver, dat gaat ook mee naar Finsterwolde. Klasse Johan! De top 10 van deze vlucht:

1. J Kiewiet

2. J Kiewiet

3 S. Renken

4. J.B. Gast

5. R. Principaal

6. J. Kiewiet

7. Gebr. Smit

8. R. Musch

9. H. Jansema

10. S. Renken

 

De eerste aangewezen duif op plaats 5, van R. Principaal

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

 

Duiven 14-4-2018

Koos Buiter de trotse winnaar

Ze krijgen het niet cadeau! Tjonge jonge dit was me er weer één zeg.. We hadden goed duivenweer verwacht, beetje zon, zuidwesten wind en licht bewolkt. Wat het uiteindelijk is geworden hoef ik u niet vertellen, precies tegenover gesteld. 

Vrijdagavond 672 duiven ingekorfd door 31 liefhebbers, een mooi aantal duiven voor zo'n tweede vlucht. Het inmanden ging weer prima, al was de aanhanger wat vroeger dan gepland, alles wat op tijd klaar. Beetje jammer dat de aanhanger vol was en dat er een mand na gehaald moest worden. Dit was trouwens wel vrij snel opgelost! Na het inkorven nog even samen gezeten om de perikelen rond de CC te bespreken, de meningen waren eensgezind! Hoogtepunt van de vrijdagavond... De verloting 🤪. Aan deze tafel, haha! Tafel Simon ligt iets voor op de tafel Hilbrand, het wordt spannend de komende weken! 

 

Dan de vlucht, de duiven werden gelost om 13:00 uur met de melding dat alleen het uiterste noorden last zou blijven houden van zware bewolking. De rest van de vlieglijn was goed. De verwachtingen voor deze vlucht, die gemiddeld 150 km retour Winschoten is, waren goed. Voor de 672 duiven van onze club was het echter geen makkie, de eersten kwamen net niet aan de 1400 mtr / min. de laatste prijsduiven zaten zelfs onder de 1000 mtr. Niet zo gek dus dat de klok 45 minuten open heeft gestaan voor 168 prijsduiven.

Helaas zijn er nog een aantal duiven onderweg op het moment dat we de klokken leeg halen, dat is altijd het meest vervelende aan deze vluchten. Je hoopt op mooie (korte) vluchten zodat de duiven lekker aan het seizoen kunnen beginnen. Hopen dat er nog veel duiven na komen! De laatkomers krijgen het nog wel lastig, het is nu zondagochtend 6:30 uur en het is zit nog steeds potdicht, het begint zelfs een beetje te regenen. 

De winnaar van deze vlucht, Koos Buiter uit Woldendorp! Sinds kort lid van onze vereniging en heeft voor het eerst zijn duiven ingekorfd bij ons. Wat een mooi begin! thuis komen met de bloemen. Ook dhr. Musch uit Finsterwolde heeft het bijzonder goed gedaan met 4 duiven bij de eerste 10, Super Roelie! De uitslag van de eerste 10 duiven:

1. Koos Buiter

2. J. Kiewiet

3. R. Musch

4. Gebr. Smit

5. S. Renken

6. R. Musch

7. M. Jager & dochter

8. A. Baas jl.

9. R. Musch

10. R.Musch

 

De eerste aangewezen duif op plaats 3, van R. Musch.

 

Namens het bestuur alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

 

Deventer 7-4-2018

Winnende duivin NL16-1826076

De eerste vlucht van 2018 is een feit! We zijn los.. Er zijn 574 duiven ingemand door 28 liefhebbers, losplaats voor deze eerste vlucht is Deventer. Gemiddelde afstand zo rond de 115 km. Voor veel leden komt de eerste vlucht te vroeg, de duiven hebben amper kunnen trainen en over het africhten hoeven we het al helemaal niet te hebben. Maar goed, voor een ieder geld dat alle begin moeilijk is! Gelukkig was het weer ons goed gezind en was het goed vertoeven bij de hokken. De oosten wind was voor de duiven toch wel lastig, vooral de jaarlingen hebben het daar erg lastig mee. Het verloop was op de meeste, zo niet alle hokken, erg traag. Grote gaten zoals we dat dan noemen. Gelukkig lijkt het aantal achterblijvers erg mee te vallen, bij de meeste liefhebbers nog 2 of 3 duiven onderweg, hiervan zullen de meesten hun hokken nog wel weer te bereiken. En dat moet ook, altijd jammer als er in het begin van het seizoen al achterblijvers zijn.

De snelheden lopen erg snel terug op de vitesse vluchten, snelheid eerste duif is 1492 mtr per minuut.. snelheid 25e duif is al 130 mtr per minuut lager! Betekend dat de punten ook snel terug lopen.

De 1e plaats deze vlucht is voor het  tweejarig duivinnetje van M. Jager & dochter, snelheid 1492 mtr per minuut, de snelheid is ook goed voor de 8e plaats in het rayon / CC.  

De top 10:

1. M. Jager & dochter

2. B. Oosten

3. E. Bodde jr

4. M. Jager & dochter

5. M. Jager & dochter

6 J. Bakker

7. J. Feikens

8. J. Feikens

9. M. de Wal

10. Gebr. Smit

 

De eerste aangewezen duif is van Meinie de Wal op plaats 51.

 

Namens het bestuur alle winaars van harte gefeliciteerd!