Chimay 18-5-2019

De hokken van comb. Witteveen worden op gepaste wijze bewaakt ;-)

Ook voor de tweede midfondvlucht van dit seizoen moesten de duiven gezet worden voor Chimay. Een makkie voor de duiven zou je zeggen, ze zijn er immers vorige week ook al geweest dus ze weten de weg.. Was het maar zo makkelijk!

Ze zullen ook deze keer weer flink aan de bak moeten, er wordt veel gespeculeerd over de omstandigheden. Logisch natuurlijk, we willen graag weten waar we op moeten rekenen. Aan het aantal gezette duiven en deelnemers van onze club is duidelijk te zien dat liefhebbers hier mee bezig zijn. Voor deze vlucht hebben 19 liefhebbers totaal 366 duiven ingezet. Dat zijn er toch 128 minder dan vorige week (de eerste midfondvlucht) en het zijn er maar liefst 277 duiven minder dan de tweede Vitessevlucht vanuit Venlo.

Uiteraard houden we ook rekening met de komende fondvlucht vanuit Troyes!

 

Over het inkorven, computergebeuren en het inladen kunnen we kort zijn, dat loopt als een tiet! De auto was maar liefst 40 minuten ‘te vroeg’ en dat was geen enkel probleem, de chauffeur was zeer tevreden, en wij ook.

De verloting verliep rustig, de hooligans waren in opperbeste stemming. Aan het eind van de verloting, toen Simon “alias aan deze tafel” twee prijzen achter elkaar ‘pakte’ dreigde het nog even grillig te worden, gelukkig kon iedereen zich beheersen en was het verdere verloop van de avond rustig.. Haha! Het was weer super gezellig!

 

Dan de vlucht! Zaterdagochtend mooi weer in het mooie Oldambt, helaas bewolking en nevel op de losplaats. (Met de foto’s die de afdeling plaats kunnen we mooi meekijken op de losplaats..) Gelukkig duurde het niet zo lang als vorige week en konden de duiven om 11:00 uur aan de reis terug naar huis beginnen. Gemiddeld een vlucht van 395 KM, tenminste als ze in een rechte lijn vliegen.

Een jaarling duivin van de combinatie Witteveen had de opdracht, ‘zo snel mogelijk’ als beste begrepen. Zij pakt met verve de overwinning, ruim 13 meter per minuut verschil op nummer 2. Knappe overwinning die in het rayon en de afdeling ook goed mee doet. Gerard en Janita hebben de duiven goed in hun ritme, wekelijks een kopduif klokken is geweldig. De combinatie heeft de meeste ambities richting de dagfond, ik zou zeggen dat de duiven er klaar voor zijn!

 

Gerard en Janita, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Chimay,

1.    G. en J. Witteveen

2.    M. Jager en dochter

3.    J. Kiewiet

4.    S. Renken

5.    R. Musch

6.    J. Kiewiet

7.    Koos Buiter

8.    J. Kiewiet

9.    F. Smit

10. S. Renken

 

Eerste aangewezen duif op plaats 2, van M. Jager en dochter

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

 

Chimay 11-5-2019

Duivin NL18-4726635 de snelste vanuit Chimay 11-5-2019

De eerste midfondvlucht alweer, de tijd gaat snel.. Klopt, als je plezier hebt gaat de tijd inderdaad snel!

De voorspellingen van het weer waren verdeeld, in Nederland mooi vliegweer maar België? De meningen hierover waren ook verdeeld. Maar hoe dan ook, diegene die duiven heeft in-gemand had vertrouwen in zijn duiven en de lossingcommissie.

 

De eerste midfondvlucht vanuit Chimay, gemiddeld 295 km (enkele reis) voor onze duiven.

 

Het in-manden verliep prima, het inladen was ook zo gepiept en de klokken lagen om 19:00 uur klaar voor gebruik. Al met al de werkzaamheden op tijd klaar, zo mooi op tijd dat onze chauffeur Hendrikus nog heeft genoten van een heerlijke hamburger. 

Het was gezellig in het lokaal, dat voel je! Er werd veel gepraat en gelachen, praatjes genoeg zal ik maar zeggen ;-). De barman is een paar keer rond geweest met hapjes en vooral Gerard kon dat errug waarderen ;-). Hij had liever een stukje leverworst maar dit was een prima alternatief. Gezelligheid kent geen tijd, het was dan ook al acht uur voordat we de verloting hebben gedaan. De prijzen zijn weer goed verdeeld, alhoewel Simon Stuut daar waarschijnlijk iets anders over denkt haha! De opmerking van Jaap “ hest wel lut’n kocht?” werd door Simon beantwoord met zalk tie aaie (ei) tegen de kop aan gooin”  Hahaha! Wild

 

Prachtig duivenweer in Nederland, echter was het op de losplaats niet best. Het duurde tot 12:35 uur voordat de kleppen open konden, de wedstrijd was een feit. Voor de tweede week op rij de wind op de snavel, ze krijgen het allemaal niet cadeau. Een late lossing en dan ook nog tegen de wind in.. Gezien de ligging van de losplaats en de wind waren de kansen voor iedereen gelijk, de eerste prijs kon in heel Oldambt vallen. De nummer één van deze eerste midfond viel in Finsterwolde, bij combinatie Witteveen, hun jaarling pakt het goud met 1097 meter per minuut. Ook de derde plaats is voor de combinatie, dat ze de duiven in form hebben was al wel bekend.. ook nu weer een prima uitslag

Gerard en Janita, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Chimay,

1.    G. en J. Witteveen

2.    M. Jager en dochter

3.    G. en J. Witteveen

4.    S. Renken

5.    S. Renken

6.    G. en J. Witteveen

7.    S. Renken

8.    S. Renken

9.    F. Smit

10. J. Kiewiet

 

Eerste aangewezen duif op plaats 16, van M. Jager en dochter

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

 

Tongeren 4-5-2019

De NL18-1383339 van M. Jager en dochter neemt de bloemen mee naar huis.

Vlucht nummer vier, de Elfstedentocht vlucht van 2019!, althans volgens de weersvoorspellingen ;-). Tot nu toe is er geen week het zelfde, voor wie van variatie houd is het een uitdagend seizoen.

Vrijdagavond in-manden voor de vierde Vitessevlucht vanuit Tongeren, gemiddeld 285 km voor onze duiven.

 

Het in-manden verliep, net als de week ervoor, prima! Om 19:00 uur zaten onze duiven in slaapmodus, netjes tegen elkaar aan in de manden. De duiven hebben inmiddels het ritme te pakken en weten allemaal wat er staat te gebeuren. Dit geeft een hoop rust in de manden, wat weer ten goede komt aan de prestaties. De auto was er weer op tijd, ruim op tijd zelfs. Even aanpakken met elkaar en in no time zaten de 449 gezette duiven “op de wagen”. Nog één keer zwaaien en weg waren ze.

 

De verwarming was aan en dat maakte het lekker aangenaam in het lokaal, samenzitten en nog wat na kletsen is toch wel een belangrijk en leuk onderdeel van onze sport. Vol vertrouwen worden de verwachtingen besproken, allemaal kanshebbers! Na een paar drankjes komen de sterke verhalen, alhoewel niet iedereen een drankje nodig heeft om een sterke verhaal uit z’n mouw te schudden.. Haha we hebben veel kampioenen binnen onze vereniging. De prijzen van de verloting zijn goed verdeeld, alle tafels zijn in de prijzen gevallen. Blijft een leuk onderdeel van de inkorfavond.

 

Prachtig duivenweer op het moment dat de kleppen van de vrachtauto’s open gingen, om precies 8:00 klonk het startsein. De terugreis naar Oldambt was begonnen. Met de wind op de snavel weet je dat het een eerlijke vlucht wordt met kansen voor iedereen, plek op de uitslag wordt niet bepaalt door de ligging van het hok. De eerste duif viel op de antenne van M. Jager en dochter, snelheid 1244 meter per minuut. Het was hun jaarling doffer NL18-1383339 die het goud pakt van deze vlucht. Dat we een sterke vereniging hebben mag ook nu weer gezegd worden, in het rayon plaats 2 tegen 1833 duiven en in rayon 1 t/m 4 plaats 4 tegen 7965 duiven.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Tongeren,

1.    M. Jager en dochter

2.    G. en J. Witteveen

3.    S. Renken

4.    S. Renken

5.    J. Kiewiet

6.    S. Renken

7.    M. Jager en dochter

8.    M. Jager en dochter

9.    J. Kiewiet

10. G. en J. Witteveen

 

Eerste aangewezen duif op plaats 10, van G. en J. Witteveen

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

Weert 27-4-2019

Gerard met de winnende duivin NL18-4726642

Vlucht nummer drie, de koningsvlucht! Dit laatste in verband met koningsdag uiteraard Lacht

Vrijdagavond ging het soepel, het in-manden verliep prima en het inlezen van de gezette duiven gaf ook geen problemen, het team is weer ingewerkt!

En dat het goed ging daar had onze chauffeur Hendrikus ook maar mooi voordeel mee, de wagen was ruim een half uur eerder dan gepland.. Geeft niets, we zijn toch klaar. Toen wij hulp nodig hadden en vroegen of de auto later nog een keer terug kon komen, kon het ook en zo wast de ene hand de andere.

 

Ondanks de slechte voorspellingen waren er toch 24 liefhebbers aanwezig met hun duiven, totaal 567 duiven. De terugreis van Weert naar Oldambt is ongeveer 335 KM, enkele reis welteverstaan.

Na wat gezelligheid, een drankje en onze welbekende verloting, op tijd naar huis.. Dat is dan ook wel weer het voordeel als de auto op tijd is. De meningen waren verdeeld maar dat de duiven gelost konden worden daar was iedereen het wel over eens.

 

Zaterdagochtend 7 uur, prachtig weer met een mooi oranje zonnetje.. Voor zolang het duurde, helaas. Al snel kwam, samen met de bewolking, bericht van de lossingscommissie dat de eerst volgende berichtgeving rond 11:00 uur zou komen. Dat werd later 13:00 uur, pfff wachten duurt lang.

Om 14:00 uur konden de kleppen dan toch los en mochten onze duiven aan hun terugreis beginnen. Hier en daar een bui en een sterke zuidwesten wind, betekend dat het van alles kan worden ;-)

 

Was het vorige week een nipte overwinning met een verschil in meters achter de komma, nu was het een overwinning met GROTE cijfers. De winnaar van deze derde Vitesse vlucht vanuit Weert is de combinatie Gerard en Janita Witteveen. En niet alleen het goud maar ook het zilver gaat naar deze combinatie uit Finsterwolde. Hun jaarling duivin NL18-4726642 tikt aan op 1791 meter per minuut, die is letterlijk als een speer gegaan. In het rayon tegen 2100 duiven goed voor een mooie 2e plaats en in de afdeling heel knap de 3e plek tegen 9548 duiven. Gerard en Janita hebben de duiven prima in orde, dat belooft nog wat de komende weken!

Combinatie Witteveen, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Weert,

1.    G. en J. Witteveen

2.    G. en J. Witteveen

3.    H. Jansema

4.    G. en J. Witteveen

5.    H, Jansema

6.    G. en J. Witteveen

7.    J. Kiewiet

8.    S. Renken

9.    J. Kiewiet

10. J. Kiewiet

 

Eerste aangewezen duif op plaats 6, van G. en J. Witteveen

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

Venlo 20-4-2019

Winnaar Venlo, Johan Kiewiet.

Vlucht nummer twee stond op het programma, we zijn nu echt onderweg. De meeste liefhebbers hebben nu dan ook in-gemand.. Betere omstandigheden als dit zullen er voorlopig ook wel niet komen, ruim 20 graden met een heerlijk zonnetje. Tja, die Oosten wind is natuurlijk wel een beetje een spelbreker maar je kunt ook niet alles hebben moet je maar rekenen ;-)

 
Vrijdagavond ging het gelukkig als van ouds, alles liep zoals het hoort en de duiven zaten op tijd op de wagen. Het was wel even doorwerken voor de inkorfploeg, 643 duiven is niet te zuigen. Een mooi aantal duiven bijeen gebracht door 27 liefhebbers, de gemiddelde afstand is ruim 205 km. 
 
Espey heeft weer zijn uiterste best gedaan om de loten te verkopen, hetgeen altijd wel weer lukt. Willem heeft verkooptalent! Na wat geklets, gelach en een drankje was het tijd voor de verloting. De eerste van 2019.. De prijzen zijn mooi verdeeld, zo zien we het graag.
 
Zaterdagochtend wakker worden met de zon, hoe fijn is dat?! Gelukkig hoefden we dit keer niet lang te wachten, om 9:30 uur konden onze duiven beginnen aan de terugreis. De wind was een beetje gelijk aan vorige week, dat was ook terug te zien in de snelheden.. rond de 1200 meter per minuut. De duiven vielen redelijk goed, tussen de eerste en de zeventigste zit precies 100 meter verschil.  Redelijk goed omdat er hier en daar toch gewacht moest worden op de volgende duif, typisch voor een sterke Oosten wind. Bij het afslaan van de klokken waren er ook  nog wel een paar duiven achter.. Gelukkig is de voorspelling voor zondag prima, de meeste duiven zullen nog nakomen.
 
Winnaar van de vlucht is geworden Johan Kiewiet! Het is beslist achter de komma, een fotofinish kun je wel zeggen. De tweejarige duivin van Johan wint met een snavellengte, en dat is precies genoeg voor de eerste plek.
Met 17 prijzen van de 47 gezette duiven kan Johan terug kijken op een goede vlucht.
 
De top 10 van Venlo,
 
1.  J. Kiewiet
2.  S. Renken 
3.  S. Renken
4.  Jan Smit
5.  J. Kiewiet
6.  M. Jager en dochter
7.  M. Jager en dochter
8.  Gebr. Smit
9.  F. Smit
10. G. en J. Witteveen
 
De eerste aangewezen duif op plaats 11, van Siepko Renken.
 
Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.
 
 

Kalkar 13-4-2019

De NL17-1596826 wint de eerste vlucht van 2019, Kalkar 13-4-2019

 

Wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt..

De week van de eerste vlucht voor de punten wordt vooral overschaduwt door verdriet, onwerkelijkheid en emotie. 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vrijdagavond in-manden voor de eerste Vitesse vlucht, de losplaats is het Duitse Kalkar. Gemiddeld 165 km enkele reis Oldambt. De voorspelde temperaturen en omstandigheden hebben toch nog veel liefhebbers doen besluiten geen of minder duiven in te manden voor deze vlucht. Resultaat; 18 liefhebbers en 346 duiven.

Het liep niet vrijdagavond, ja.. het liep tegen! Bij het in-manden van de laatste 100 duiven gaf het systeem vreemde meldingen, chips werden niet meer gelezen en printen was geen optie. Met de handen in het haar toch nog van alles geprobeerd, maar helaas. Gelukkig konden we met de chauffeur afspreken dat we later in de route opgenomen konden worden, 3 uur extra tijd.

Als verstandige mensen hebben we toch maar de hulp ingeroepen van Harm Kuiper, die ook gelijk onze kant op is gekomen, nogmaals dank daarvoor! Na een half uurtje, wat telefoontjes en testjes was het weer in orde. We konden het werk afmaken.. Al met al zaten de duiven om half negen in de manden en waren de klokken geladen.

We hadden besloten om deze avond geen ‘aan deze tafel’ te spelen.

 

Zaterdagochtend, prachtig duiven weer.. maar ohh wat was het koud. Voor de duiven weet ik niet maar voor de liefhebber wel ;-). De kleppen konden los om 10:30 uur, de terugreis kon beginnen. We hebben het filmpje van de lossing gezien, kippenvel!

Met een strakke Noord oosten wind werd de 1200 meter niet gehaald, sterker nog, er waren er maar 12 met 1100 meter plus. Het concours duurde ongeveer 16 minuten, prima voor een eerste Vitesse vlucht. Bij het afslaan van de klokken waren de meeste duiven gelukkig weer thuis.

 

Winnaar van deze vlucht Fred Smit. Zijn doffer 17-826 vliegt zijn tweede gouden plak. Vorig jaar stond deze doffer ook al een keer boven aan de lijst, knappe prestatie! In het rayon goed voor een mooie 2e plek.

Fred en Sonja, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Kalkar,

1.    F. Smit

2.    S. Renken

3.    S. Renken

4.    S. Renken

5.    S. Renken

6.    S. Renken

7.    M. Jager en dochter

8.    M. Jager en dochter

9.    J. Feikens

10. F. Smit

Eerste aangewezen duif op plaats 9, van J. Feikens

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.

 

 

Heino 6-4-2019

De NL17-4713023 van G en J Witteveen pakt het goud op Heino

We zijn begonnen! Weliswaar met een trainingsvlucht maar toch, seizoen 2019 is nu echt begonnen.

Goeie voorbereiding is het halve werk, dat dit spreekwoord klopt bleek afgelopen vrijdag wel. Alles liep op rolletjes, geen problemen en geen wanklanken. Er is op tijd begonnen met inkorven, je weet immers maar nooit.. Maar het werk was ruim op tijd klaar, er was zelfs voldoende tijd voor een drankje ;-)

 

Op deze trainingsvlucht zijn er 417 duiven ingezet van totaal 17 liefhebbers, de enkele reis, van gemiddeld een kleine 100 km, ging richting Heino. De auto was mooi op tijd en zo rond half acht vrijdagavond zat het ‘ spul op de wagen’ zoals we dat zeggen. De speculaties omtrent het weer en de lossingstijd kon beginnen. Aan de bar was iedereen het wel eens dat de duiven niet voor 11:00 uur gelost zouden worden. En dat klopte ook! Maar dat het weer zo tegenzat zaterdag had volgens mij niemand verwacht, in duiventermen.. het zat potdicht. De zon kon er maar nauwelijks doorkomen. Gelukkig is de afstand niet groot en kon er op een verantwoorde manier gelost worden om 14:30 uur.

De voornamelijk oostenwind zorgde er voor dat de snelheden niet al te hoog waren, de eerste duiven kwamen aan de 1275 m/min, maar dik 20 duiven verder was de snelheid al 100 m/min minder. Typisch voor een eerste vlucht. De duiven kwamen verder goed af, in 13 minuten waren de 104 prijsduiven gearriveerd. Hier en daar waren er nog wel wat lege vakken op de hokken, maar ook dat is typisch voor een eerste vlucht. Gelukkig was het zondag prachtig weer, de meeste duiven zullen alsnog terug zijn.

 

Dan de eerste prijs in de club.. Toen afgelopen seizoen bekend was dat Gerard en Janita Witteveen in het seizoen 2019 de competitie bij de Trouwe duif aan zouden gaan, werd er al voorspeld dat deze combinatie heel wat vroege prijzen zouden gaan pakken. Maar dat ze dat gelijk op de eerste vlucht al zouden doen…

Met een tweejarige doffer werden de bloemen verdient, niet alleen in de club maar ook in het rayon. Hun doffer maakte een snelheid van 1275 m/min, 6 meter sneller dan nummer 2! Het begin is er en het visitekaartje is afgegeven, klasse!

Combinatie Witteveen, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!

 

De top 10 van Heino,

1.    G en J Witteveen

2.    J. Kiewiet

3.    J. Kiewiet

4.    Koos Buiter

5.    G en J Witteveen

6.    Koos Buiter

7.    Koos Buiter

8.    Koos Buiter

9.    Gebr. Smit

10. Koos Buiter

Eerste aangewezen duif op plaats 19, van G en J Witteveen.

Namens het bestuur, alle winnaars van harte gefeliciteerd.